Basınç Düşürücü Vana Montajı ve Basınç Ayarı
Su tesisatları ile ilgili bir malzeme olan basınç düşürücü vana ihtiyaç olmadığı zaman pek bilinen bir malzeme değildir. Genelde su tesisatındaki yüksek su basıncı ile beraber evde ortaya çıkan sorunlar nedeniyle bu malzemeye ihtiyaç duyarız. Son yıllarda yüksek basınçtan dolayı tesisat patlamaları ve suyla çalışan cihazlarda arızalar daha sık görülmektedir.
Basınç düşürücü vana ne işe yarar ?
Su basıncı bazı bölgelerde normalde olması gerektiğinden daha yüksektir. Evlerimizdeki su ile çalışan bazı cihazlar standart basıncın üzerindeki kuvvete dayanamaz ve su sızmaları, arızalanmalar meydana gelir. Bu aynı zamanda su tesisat borularında patlamaya da neden olur. Basınç düşürücü vananın görevi bu basıncı normal seviyeye indirerek, su tesisatında ve su ile çalışan cihazlarda arıza oluşmasını engellemektir.
- Basınç düşürücü vana nerelere takılır ?
Basınç düşürücü vana montajı genellikle daire girişinde bulunan su saatlerinin yanına yapılır. Daireye giren suyun tamamı oradan geçtiği için, basınç düşürüldüğünde bütün daire tesisat emniyete alınmış olunur. Fakat bazı servisler, bozulan cihazlarını emniyete almak için cihaz girişine basınç düşürücü vana taktırırlar. Örneğin kombi ve termosifon girişlerine genelde basınç düşürücü takılır. Yine de basınç düşürücü vananın takılacağı en uygun yer, su saatinin yanıdır.
- Basınç düşürücü vana montajı nasıl yapılır ?
- Montaja başlamadan önce tesisat içerisindeki suyu komple boşaltılmalıdır. Tesisat içerisindeki taş, kum, tortu ve kireç gibi maddelerin basınç düşürücü vananın çalışmasına engel olmamalıdır.
- Bağlantı yapılırken sökülüp takılabilmesi için rekorlu bağlantı yapılması daha uygundur.
- Montaj yapılırken sökme, sıkma işleri anahtar tutma yerlerinden yapılmalıdır. Basınç düşürücünün göbeğinden tutulması halinde zarar görebilir. Suyun akış yönüne çok dikkat edilerek takılmalıdır. Aksi takdirde su girişi olmaz daireye su gelmez.
- Vanayı söküp, basınç düşürücü vanayı araya sıkacağımız için parçaların eski sökülenler ile aynı boyutta olmasına özen gösterin.
- Basınç düşürücü vana ayarı nasıl yapılır ?
Normal şartlarda şebeke suyu basıncı, 3 bar ile 5 bar arasında olmalıdır. Basınç düşürücü vanalar da fabrika çıkışında bu değerlere ayarlanmış şekildedir. Eğer basınç yüksek veya düşükse, vananın üzerindeki kapak açılarak alyan anahtarı ile çevrilen yuvadan basınç ayarlanabilir. Genelde bu alyanlar 5 numara alyandır. Bir kişi çevirirken, diğer kişi içeriden musluktan akan suyun basıncına bakar. Eğer basınç düşürücü manometreli ise oradan da basıncı takip edebilirsiniz. Manometre yoksa, manometre alıp basınç düşürücü üzerindeki kapağı sökerek, oraya manometre de takabiliriz. Manometre olmadan ayarlamak için, içeriden suyun basıncını takip eden kişi göz kararı su basıncını ayarlamalıdır. Firma olarak manometreli basınç düşürücü vanaları tavsiye ediyoruz.
- Basınç düşürücü vana kullanmanın yararları
Eğer basınç düşürücü vana kullanılırsa, su tesisatlarınızın patlama ihtimalini önemli oranda azaltmış olursunuz. Tesisatı zayıf olan bazı konutlarda, sürekli su borusunun patlaması ile su kaçağı oluşur. Bu durumun önüne geçmek istiyorsak, kesinlikle basınç düşürücü taktırmak gerekir. Aynı sorun evde suyla çalışan kombi, termosifon, rezervuarlar ve çamaşır bulaşık makineleri içinde geçerlidir. Basınç fazla gelirse çeşitli patlamalar, sızdırmalar ve arızalar yaşanır. Ancak basınç düşürücü vana olursa, limitleri zorlamadan makinelerin çalışmasına olanak sağlanacaktır.
Basınç düşürücü vana fiyatları markasına göre değişiklik göstermektedir. Manometreli basınç düşürücü vana fiyatı da aynı şekilde markasıyla ilintilidir. Bazen su basıncının yüksek olduğu bölgelerde bina girişine basınç düşürücü vana taktırarak binadaki tüm dairelerin su basıncı kontrol altına alınmaktadır. Ancak bina girişine takılan basınç düşürücü vanalar tüm binadaki suyun basıncını kontrol etse de tüm daireler aynı basıncı uygulayamamaktadır. Bu nedenle en alt kattaki dairenin su basıncıyla en üst kattaki dairenin basıncı aynı olmaz. Bu yüzden her dairenin kendine özel basınç düşürücü taktırması gerekmektedir. Herkes kendi su saatine basınç düşürücü taktırırsa, basınçtan dolayı ortaya çıkacak şikayetlerin önüne geçilmiş olur. Anadolu Tesisat basınç düşürücü montajı yapmaktadır. Basınçtan dolayı su borusu patlaması yaşayan mekanlarda su kaçağı tespiti yapıldıktan ve arıza giderildikten sonra suyun basıncını düşüren vana takılmasını öneriyoruz.
Ahmet
15katlı binanın bodrum katında boyler mevcut.boyler şebeke girişine 1 1/4 basınç düşürücü attım max 7bar ayarladım en üst 2katta az sıcak su akıyor. Basıncsız akma problemi var. Basıncı 8,5a ayarlayabilecegim cihaz var mı acaba .
Yasa 2parmak mu kullanmak gerekiyordu.
Boyler 10bar üstü garanti kapsamından cıkıyor.
anadolu tesisat
merhabalar kalorifer sistemlerinde otomatik olarak basıncı ayarlayan cihazlar mevcut mühendislik firmaları ile irtibata gecmenizi tavsıye ederim
Akın Tıhmınlıoğlu
Eve giren suyun basıncı özellikle kış aylarında fazla olduğu için tedbir amaçlı sayaç yanına basınç düşürücü taktırdım. Basınç normale döndü. Ancak iki yıl gibi bir zaman geçmeden basınç çok düştü. Evde bir musluk açıkken makineler su almaz oluyor. Basınç düşürücüde bir problem olduğunu düşünüyorum. Bunun sökülüp onarımı mümkün olur mu ? Saygılar.
anadolu tesisat
Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Bunların tamiri olmadığı için değiştirmeniz gerekmektedir. SAYGILARIMIZLA
atakan
basınç düşürücü valfin arızalı olup olmadığını nasıl anlayabiliriz.
anadolu tesisat
Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Basınç düşürücünüzün üzerinde manometre ( gösterge) yoksa arızalı olup olmadığını asnlayamazsınız. Bunun için yakınınızda bulunan bir tesisatçıdan yardım alabilirsiniz. SAYGILARIMIZLA
Mehmet
merhabalar. 1. katta oturuyorum suyumun normal basıncı çok iyi, ancak hidrafor çalıştığı zaman su basıncım oldukça artıyor ve bu da banyoda, bulaşık da beni çok rahatsız ediyor. apartman bu durumla hiç ilgilenmiyor. suyumun seviyesi hiç azalmıyor ancak 1 dakikaya bir tazyiği çok artıyor. bu ürün ile fayda sağlayabilir miyim sizce.. teşekkürler.
tesisat tamir
Merhaba. Eğer dairenize gelen suyun basıncında dengesizlik var ise bu hem musluklara hem kombiye ve çamaşır,bulaşık makinelerine de zarar vermektedir. basınç düşürücü dairenize gelen basıncı ayarladığı için uygun bir parçadır. Su saatinize takılarak kullanılmaktadır. SAYGILARIMLA
Murat
merhaba
yaklaşık 5 ay önce geceleri kombiden ve sifondan su gelmesi nedeniyle kalde basınç regülatörü takdırdım. son 1 haftaya kadar sorunsuz kullanıyordum. şu anda sorunlar tekrar başladı. basınç regülatörüne manometre bağladım. basınç yaklaşık 5.5 bar akşam 7 yi aşıyor. musluk açtıtığımda basınç düşüyor 1 bara ayarladım. vanayı da yarı kıstım . hala sorunlar devam ediyor.
1-basınç düşürücü regülatör olmasına rağmen bu basınç şikayetleri olması normal mi. ve çözümü nedir.
2-apartmanda birçok daire şu anda su kullanmıyor vanalar kapalı bundan olabilirmi
anadolu tesisat
Merhaba. Öncelikle takmış olduğunuz basınç düşürücüler 5.5 bara ayarlıdır. Hiçbir şekilde 7 bara çıkma ihtimali yoktur yani basınç düşürücünüz arızalanmış demektir. Buda daireye gelen basıncı düşürememektir bundan dolayı kombi ve sifondan su sesi gelebilir. Detaylı bilgi ve yardım için bizi arayabilirsiniz. 0532 283 64 40
Bilge bulut
Bir sorum olucak size tesisat uzmanı yeni tasindigigim evde 3 ay oldu sular çok tazziksiz kombi ateşleme yapmıyor hıc hep sorun binada 3 kişi oturuyor yalova çınarcık tayım 3.katta sorun yok biz 2.deyiz sorun var su az ne yapmalıyız kime müracat etmeliyiz acaba
anadolu tesisat
Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun. Dairenizin su basıncı az geliyorsa muhtemelen su saatlarinizin vanasında bir sorun var demektir. Yada tesisatınızda tıkanıklık olabilir. Öncelikle vanalarınızı kontrol ettirin sorun çözülmezse tesisatınızın kontrol edilmesi gerekecektir. SAYGILARIMIZLA
Fatih
Özellikle geceleri, termosifon emniyet ventilinden su damlatıyor. Zaman geliyor ki çeşmeden akar gibi ince ince akıyor. Arkasından da su hışıltısı geliyor. Sorun başlayalı birkaç ay oluyor zamanla ilerledi. Termosifonda da daire girişinde de basınç düşürücü var. Musluğu açınca damlama duruyor sonra yine devam ediyor. Termosifonum su girişini kapattığımızda hiçbir şey farketmiyor, damlatmaya devam ediyor. Gündüz hiçbir şikayet olmuyor..
sorun nerededir??
anadolu tesisat
iyi günler fatih bey yaşamış oldugunuz arıza geceleri daha yogun olmasının nededi gündüz daire içerisine giriş yapan su basıncı standart olarak 3 ile 6 bar arası olmakla beraber geceleri kullanım az olmasından dolayı bu basınc 6 ile 10 bar seviyelerine kadar cıkmaktadır.
dairenizde bulunan basınc dusurucu arızalanmasından dolayı termosifona gelen su basınclı olmasından bu problem meydana gelebilir