Yerden Isıtma Havası Alma

Soğuk kış günlerinde en çok korkulan şeylerden biri de ısıtma sisteminde oluşabilecek arızadır. Soğuk bir ev yaşlılar ve çocuklar için adeta hastalığa davetiyedir. Böyle bir duruma düşmemek için almamız gereken bir kaç önlem ve ısıtma sisteminde yapmamız gereken bakımlar elbette var. Fakat bu bakımları anlatmadan önce, kalorifer peteği mi, yerden ısıtma mı çelişkisine bir açıklık getirmek gerekiyor.

Şimdi her iki sistem için de olumlu yorumlar olabileceği gibi, olumsuz yorumlar da yapılabilir. Örneğin; yerden ısıtma hava yapar, diye bir ön yargı vardır. Ama yerden ısıtma ile ilgili ön yargıyı kırmak için, ilk olarak şunu söylemeliyiz; Doğru seçim, doğru sonuç. Bu ne demek, diye düşüyor olabilirsiniz. Bu şu demek; yaşadığınız yerde en düşük bütçeli ama en yüksek verimli ısınmayı sağlamak için kullanılan mekanın özellikleri göz önünde bulundurularak, ısınma sistemi tercihi yapılmalıdır. Örneğin mantolama gibi ısı yalıtımı olmayan binalar için, yerden ısıtma doğru tercih değildir. Bu durumda radyatör ya da petek tercih edilmelidir. Fakat ısı yalıtımının iyi olduğu ortamlarda, yerden ısıtma yakıt miktarı daha düşüktür. Yerden ısıtma ile ilgili alerji yapar ya da toz kaldırır gibi olumsuz yorumlar vardır. Bunun temel sebebi de ısı yalıtımı olmayan yerlerde taban ısısının düşük olmasıdır. Düşük taban ısısı yerden ısıtma sisteminin maksimum güçle çalışması demektir. Yani alttan sıcak hava ile yükselen basınçlı bir hava anlamına gelir ve neticesi elbette toz ve alerjidir. O yüzden taban ısısı ve buna bağlı olarak doğru ısınma sistemi seçimi önemlidir. Örneğin yerden ısıtma tesisatı olan bir evde ısıtmada sorun yaşıyorsanız, ilk akla gelen yerden ısıtma havası alma olacaktır. Halbuki aklınıza en son gelecek şey hava olmalı. Çünkü sistemin suyu boşaltılmaz ise bir müdahale olmadan sistem kendiliğinden hava yapmaz. Ancak her zaman duyduğumuz bir söylenti olduğu için ısıtma sistemindeki hava hep sorun olarak düşünülür. Ancak bilinmelidir ki asıl sorun sistemde oluşan çamurdur.

Yerden Isıtma Sistemlerinin Havası Nasıl Alınır?

Kalorifer ısınma prensibi hıza dayalıdır. Sistem sıcak suyun ısıtılıp tesisatta dolaştırılmasıyla ısınma sağlar. Isıtılan sıcak su, ister kalorifer petekleri vasıtasıyla, ister zemine yayılarak ısıtma sağlar. Sonuç olarak sıcak suyun sürekli devir daim olması gerekir. Kazandan ısınmış halde çıkan su, tüm sistemi dolaşıp soğumuş olarak geri döner ve kazanda tekrar ısıtılır, bu sürekli yapılarak ısınma sağlanır. Yerden ısıtmalarda, odalara boruların dağılımı için kollektörler vardır. Tüm hatlara sıcak su buradan dağıtılır ve kollektör denen parça bir nevi dağıtıcı görevi üstlenir. Çok nadiren de olsa kollektör de hava oluşabilir. O da ancak sistemin suyunu boşaltır veya bir parça değişirsek olur. Kollektörden hava alma pek ihtiyacımız olan bir iş değildir. Şayet ihtiyaç olursa kollektörlerin üst tarafında, peteklerde de olduğu gibi hava alma purjörü bulunur. Buradaki purjörü gevşetince hava varsa çıkmaya başlar. Sistemde hava yoksa su çıkacaktır. Bu da havayla ilgili bir sorun olmadığı anlamına gelir.

Alttan ısıtmada hava sorunu olmadığı görüldüğü zaman sorunu oluşturan şeyin çamur olduğunu da anlamış oluruz. Çamurun temizlenmesi için yüksek basınçlı su ve havayı karıştırarak çalışan makine ile yıkama yapılmalıdır. Çünkü zemin ısıtma boruları tüm zemini dolaştığından hat çok uzun olur. Bu kadar uzun bir hatta tam anlamıyla yıkama için yüksek basınç gerekir. Herhangi bir su basıncı o kadar uzun bir boruda basınç sağlayamaz. Bu sebeple su ile birlikte aralıklarla hava verilir. Hava basıncı girdiği noktadan çıktığı noktaya kadar etkili olur. Hava ani darbe ile tüm çamuru borudan söker kaldırır ve suyun önüne katar. Böylece borudan kolayca akıp gelen çamur gidere dökülür. En iyi yerden ısıtma temizlik yöntemi budur.

Yerden ısıtma sistemlerinde tıpkı petekli tesisatlara yapılan bakım ve temizlik işlemi gibi bu sistemde de yapılması şarttır. Alttan ısıtma sisteminde petek tesisatlarına oranla kireç ve tortu daha fazla olmaktadır. Sistem daha erken kirlendiği için ısı verimi de bir o kadar erken zamanda düşmektedir. Düzenli olarak bakım ve temizliği yapıldığı zaman sistem daha düzenli çalışır,daha az yakıt harcar ve ısı verimi artmış olur. Anadolu tesisat sizlere yerden ısıtma temizliği hizmeti vermektedir. Kombili sistemlerde hizmet verdiğimiz gibi büyük merkezi sistemlerde de hizmet vermekteyiz.

Yerden Isıtma Sistemi Neden Hava Yapar?

Az önce de açıkladığımız gibi sitemdeki su boşaltılmadığı sürece yerden ısıtmada hava problemi yaşanmaz. Yeren ısıtma yeterli ısı vermiyor, diyorsanız büyük ihtimalle sistem kirlenmiştir. Yerden ısıtma temizliği yaptırmak gerekir. Anadolu Tesisat, yerden ısıtma sistemi temizleyen firmadır. Firmamıza özel yöntemler, ve basınçlı makineyle yerden ısıtma temizliği yapan tesisatçı ustalarımız, sistemin temizliğini yaptıktan sonra eğer başka bir sorun varsa bunu belirleyerek size anlatabilir. Siz de yerden ısıtma sisteminin verimini artırmak, yakıt tasarrufu yapmak istiyorsanız alttan ısıtma sistem temizliği yapan firmamızdan yardım alabilirsiniz. Yerden ısıtma temizliği fiyatları ve konu hakkında daha detaylı bilgi için bizi arayabilirsiniz.

34 Comments

  1. Reply

    Merhaba, yapımı yeni tamamlanmış bir binanın zemin katına yeni taşındım, 3+1 brüt 150 M2 bir daire, yan ve üst daireler boş, ev yerden ısıtmalı, balkonda Airfel digifix 24 KW hermetik kombi var, 5 gün önce İlk çalıştırması yapıldı ve 5 gündür 50 drc\’de çalışıyor. Kombiye yakın odalarda sorun yok gibi fakat uzak olan 2 odalar aynı oranda isinmiyor;
    1– binanın yeni olmasının etkisi var mıdır
    2– ısınan ve yakındaki salonun vanasını kapatsam uzak olan odalara sıcak su gidişini artırmaya faydası olur mu
    3– kombili yerden ısıtma sisteminde oda vanası kapatmanın enerji tüketimine yani doğalgaz faturasina olumlu bir etkisi var mıdır.
    Teşekkürler

    • Reply

      İyi günler Suat Bey. Probleminizin ana kaynağı kombinin tam anlamıyla arka odalarda devir daimin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmemesi. Sırayla sorularınıza cevap vereceğim efendim.
      1-)Binanın yeni olması ile kesinlikle ısınmamanızın etkisi yoktur. Eskide olsa yenide olsa bir şey fark etmez efendim
      2-)Anlatmaya çalıştığınız şey reglaj ayarı dediğimiz olay. Ve bu reglaj ayarı ile yakındaki petekleri kısarak arkadaki peteklere daha iyi bir ısı gönderebilirsiniz.
      3-)Tükettiğiniz gaz kadar fatura ödeyeceğiniz için kullanmadığınız yerler için daha az gaz tüketeceksiniz ve daha az bir fatura ödeyeceğiniz anlamına gelir.

  2. Reply

    Baymak lambet kombi kulaniyorum 2+1 dairem. Kombi ilk kullanim suyunu istmadi 2 arzasi ver di esanjör degisti degiim sebeebi tesisatin kirli olmasi ve esanjore tas parcalarinin tikanmasi bir kac kere temizlemisti yetkili servis esanjoru sonun da degistik ama tesisat temizligini yaptirmadim cok degil 1 ay sonra alttan istma da. Istmamaya basladi kombi basinci surekli dustu su damlatmaya basladi sonrasin da 70 de cikarsam isiyi 25 de sabit kalip kaynatma yapti sonra yetkili servis kombiyi sokup gotur du ana esanjorler de tikaniklik olabilecegi soylendi ve temizleyip test ettikten sonra getirdiler kombiyi takmadan once ilacli tesisat temizligi yaptirdim ama bu allahin belasi kom bi yine ayni seyi yapiyor daha dun taktilar bu gece yine sogukta kaldik keske sobali ev de otursaydim bir de sorum olacak bu kombi patlarmi artik on dan her seyi bekliyorum sim diden sagolun

    • Reply

      İyi günler efendim. Öncelikle sizin sorununuz tamamen kombiyle alakalı. Sökülüp götürülüp tamir edildiyse garanti kapsamına girmesi gerekiyor. Neticede tesisatınız temiz ve başka bir yerde sorun olamaz. Kombi ile ilgili daha kaliteli ve tecrübeli bir firma ile çalışırsanız size yardımcı olacaklardır. Çalıştığınız servis belli ki tamiratını yapamamış. Kombinin patlama ihtimali çok zor bir ihtimal. Kolay kolay böyle bir durumla karşı karşıya kalmazsınız.

  3. Reply

    Merhabalar.. 2+1 (75m2) sıfır dairede oturuyorum. Dairem yerden ısıtmalı. Bugün doğalgaz bağlandı ve kombi firması gelip kombiyi çalıştırdı. Yalnız gelen usta yarim saate evin ısınacağını 45derecenin yeterli olduğunu ve en fazla 55 derecede kullanabileceğimizi söyledi. Şuan tam 5 saat oldu. Yerler 52 derecede yakmamıza rağmen cok cok hafif ılık. Ve yer yer soğuk olan noktalar bulunuyor. Gelen usta eğer böyle bir sorun olursa hava kalmış olabilir demişti. Hiç bir fikrim yok. Durumla ilgili öneriniz nedir, ne yapmalıyım?

    • Reply

      İyi günler Nazlı Hanım. Öncelikle yanlış yönlendirilmişsiniz. Siz daha ilk kez yakıyorsunuz ve yarım saat içinde yerden ısıtmanın etki etmesi imkansız denilebilir. Çünkü önce kollektör ve hortumlar ısınacak daha sonra zemin ısınacak bu işlemde 5-6 saat sürebiliyor ve sıcaklığa göre derinliğe görede değişebiliyor. Havalarınıda alıp beklemeye geçin. Sorun devam ederse tesisatınızla alakalı mutlaka bir sorun var demektir. Yapan firma ile görüşmenizde fayda var efendim.

  4. Reply

    Iyı aksamlar. 1senedır yerden ısıtmalı ısı pompası
    Kullanıyorum .fakat benım dairem hıc ısınmıyor .ısı pompa servısı şap da sorun oldugınu söylüyor.40.45derecede calıstırdıgımda yerler ılık .makınedede sorun gözükmüyor.cozum ne onerırsınız .

    • Reply

      İyi günler Hatice Hanım. 40 ya da 45 derecede yaktığınızda normal koşullar altında evinizin ısınması gerekiyor. Ama yerler 40 derecede ateş gibi olmaz öyle bir şey beklemeyin. Yerler ılık olur evet ama ev ısınır. Bunun dışında tesisatınızda bir problem olabilir. Ya da tesisatınızdaki pislikten dolayı kaynaklanabilir. Bunların dışında kombide ya da kollektör bağlantılarında ters bir bağlantı olabilir efendim. 0554 499 36 18 bu numaradan Yunus Emre Beye ya da Murat Beye ulaşıp detaylı bilgi alıp yardım isteyebilirsiniz efendim.

  5. Reply

    Merhaba yerden ısıtma tesisatında kombi derecesi maksimum kaç olmalıdır… Servisteki arkadaş 45 dereceyi geçmesin dedi ama ısınma performansı düşük…

    • Reply

      İyi günler Serkan Bey. Yerden ısıtma tesisatında sıcaklık size bağlıdır 50 derecede çalıştırmak isterseniz bu size kalmış. Bu şekilde çalıştırmanız sizin için sorun teşkil etmeyecektir. Ama normal koşullar altında 45 derece yeterli bir ısıdır. Isınamıyorsanız eğer kombide ya da yerden ısıtmalı sisteminizden pislikten kaynaklı bir ısınamama problemi olabilir. Bir temizlik yaptırmanızı öneririm.

  6. Reply

    Merhaba yerden isitma sistemli evimin 1 odasi isinmiyor kirmizi kapakli borunun suyu 50de yaktigimiz halde soguk neden olabilir

    • Reply

      İbrahim bey yerden ısıtmalarda su sıcak olarak sisteme gider dairede döşemeyi ısıttıktan sonra yani ortalama 10 ile 15 saat sonra ısınarak geri dönmeye başlar. Eğer bu kadar süre geçmesine rağmen ısınmıyorsa ya vana kapalıdır veya hat tıkalıdır bir nedenle dolaşım olmuyordur. Sistem kirlenmişte olabilir su yavaş devir daim yaparsa yine hattı dolaşırken soğur ve dönüş ısınmaz. Temizlik yaptırmak ve bunu yaptırırken uzman bir usta ile temizliği yaparken hatlarda sorun varmı test etmek gerekir.

  7. Reply

    İyi çalışmalar 3 ay önce yeni evime taşındım. Yerden ve merkezi ısıtma sistemi var. Yaklaşık 4 gün önce sistem faaliyete geçti fakat tüm daireler ısınırken benim dairem ısınmıyor. Firma sebebi olarak dairemin 5 in inci katta olması nedeniyle sistemdeki havanın benim dairemde toplandığı ve tüm havanın atılıncaya kadar bunun süreceğini söyledi ler. Tahmini 10 günü bulabilirmiş. Bunlara güveniyorum ne yapmam lazım destek olurmusunuz. 5300654333

    • Reply

      Evet ömer bey merkezi sistemlerde oluşan hava her zaman en üst kata çıkar ve orada toplanır. Ancak bu havanın kaç günde kaybolacağı belli olmaz. Öncelikle o havayı atmak için otomatik hava purjörü takılması faydalı olacaktır eğer hava belirli bir süre sonra hala atılamamışsa otomatik hava purjörü çalışmıyor olabilir. Bu durumda manuel olarak havayı boşaltmak gerekir. Eğer hava boşaldıktan sonrada aynı sorun devam ediyorsa sistemdeki pompa görevini tam yapmıyor olabilir.

      • Reply

        cevabınız için teşekkürler. firmaya hava purjörü taktırdım ısınma sorunum kısmen çözüldü fakat pompada sorun olabileceği firma tarafından kabul edilmiyor. benim dairem 5.inci katta ve en iyi ısındığı zaman 22-24 dereceyi görüyorum. alt daireler ise 27-28 derecelerde ısınıyor. tüm dairelerde öneri olarak kollektöre termostatik vana takılması gerektiğini söylüyorum. bunu da kabul ettiremiyorum. diğer daireler ve katlar ile eşit ısınmak için başkaca bir öneriniz olabilir mi.

        • Reply

          İyi günler efendim. Verdiğimiz cevaplar size birazda olsa fayda sağladıysa ne güzel. Bahsettiğiniz dairelerin tesisatlarıyla alakalı ciddi bir sıkıntı var belli. Termostatik vana taktırıp taktırmamanız çok bir şey değiştirmeyecektir efendim. Neticede ısınma durumu termostatik vanaya bağlı değildir. Sizin bu üst katlara gelen ana kolon borularında sorun olabilir. Ya da daireye girişte bir sorun yaşıyor olabilirsiniz efendim.

  8. Reply

    Kesjnlikle petek kombi bakimi şart gerek yerden isitma gerek petek ısıtma sistemi

  9. Reply

    YERDEN ISITMA SİSTEMİ OLAN YENİ BİR DAİRE ALDIM.İLK DEFA KOMBİYİ ÇALIŞTIRACAĞIM BUNUN İÇİN DİKKAT ETMEM GEREKEN BİR DURUM VARMI?

  10. Reply

    Benim evim 3+1 128 m2 ve yogusmali kombi var fakat ben bu kış döneminden 50 dereceye kadar çıkarıyorum tesisattan havalarinida aldım fakat küçük çocuğum olduğu için evin derecesi 21 maximum 23 dereceye kadar çıkıyor evin içi ısınmiyor neden kaynaklı olabilir birde geçen gün genlesme tanki arıza yaptı değiştirdim ondan sonra ev ısınmaya başladı neden kaynaklanabilir acaba bi cvp verirseniz sevinirim tesekkurler simdiden

    • Reply

      Yerden ısıtma tesisat boruları kirli olduğu için yeterli derecede randıman alamayabilirsiniz. Genleşme tankını değiştirmeye gelen arkadaşlar kirli suyu boşalttıkları için bir nebzede olsa ısı performansı artar ama size tavsiyem yerden ısıtma sisteminizi iyice temizletin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. İşaretli Alanlar Gerekli *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>