Basınç Düşürücü Vana Montajı ve Basınç Ayarı
Su tesisatları ile ilgili bir malzeme olan basınç düşürücü vana ihtiyaç olmadığı zaman pek bilinen bir malzeme değildir. Genelde su tesisatındaki yüksek su basıncı ile beraber evde ortaya çıkan sorunlar nedeniyle bu malzemeye ihtiyaç duyarız. Son yıllarda yüksek basınçtan dolayı tesisat patlamaları ve suyla çalışan cihazlarda arızalar daha sık görülmektedir.
Basınç düşürücü vana ne işe yarar ?
Su basıncı bazı bölgelerde normalde olması gerektiğinden daha yüksektir. Evlerimizdeki su ile çalışan bazı cihazlar standart basıncın üzerindeki kuvvete dayanamaz ve su sızmaları, arızalanmalar meydana gelir. Bu aynı zamanda su tesisat borularında patlamaya da neden olur. Basınç düşürücü vananın görevi bu basıncı normal seviyeye indirerek, su tesisatında ve su ile çalışan cihazlarda arıza oluşmasını engellemektir.
- Basınç düşürücü vana nerelere takılır ?
Basınç düşürücü vana montajı genellikle daire girişinde bulunan su saatlerinin yanına yapılır. Daireye giren suyun tamamı oradan geçtiği için, basınç düşürüldüğünde bütün daire tesisat emniyete alınmış olunur. Fakat bazı servisler, bozulan cihazlarını emniyete almak için cihaz girişine basınç düşürücü vana taktırırlar. Örneğin kombi ve termosifon girişlerine genelde basınç düşürücü takılır. Yine de basınç düşürücü vananın takılacağı en uygun yer, su saatinin yanıdır.
- Basınç düşürücü vana montajı nasıl yapılır ?
- Montaja başlamadan önce tesisat içerisindeki suyu komple boşaltılmalıdır. Tesisat içerisindeki taş, kum, tortu ve kireç gibi maddelerin basınç düşürücü vananın çalışmasına engel olmamalıdır.
- Bağlantı yapılırken sökülüp takılabilmesi için rekorlu bağlantı yapılması daha uygundur.
- Montaj yapılırken sökme, sıkma işleri anahtar tutma yerlerinden yapılmalıdır. Basınç düşürücünün göbeğinden tutulması halinde zarar görebilir. Suyun akış yönüne çok dikkat edilerek takılmalıdır. Aksi takdirde su girişi olmaz daireye su gelmez.
- Vanayı söküp, basınç düşürücü vanayı araya sıkacağımız için parçaların eski sökülenler ile aynı boyutta olmasına özen gösterin.
- Basınç düşürücü vana ayarı nasıl yapılır ?
Normal şartlarda şebeke suyu basıncı, 3 bar ile 5 bar arasında olmalıdır. Basınç düşürücü vanalar da fabrika çıkışında bu değerlere ayarlanmış şekildedir. Eğer basınç yüksek veya düşükse, vananın üzerindeki kapak açılarak alyan anahtarı ile çevrilen yuvadan basınç ayarlanabilir. Genelde bu alyanlar 5 numara alyandır. Bir kişi çevirirken, diğer kişi içeriden musluktan akan suyun basıncına bakar. Eğer basınç düşürücü manometreli ise oradan da basıncı takip edebilirsiniz. Manometre yoksa, manometre alıp basınç düşürücü üzerindeki kapağı sökerek, oraya manometre de takabiliriz. Manometre olmadan ayarlamak için, içeriden suyun basıncını takip eden kişi göz kararı su basıncını ayarlamalıdır. Firma olarak manometreli basınç düşürücü vanaları tavsiye ediyoruz.
- Basınç düşürücü vana kullanmanın yararları
Eğer basınç düşürücü vana kullanılırsa, su tesisatlarınızın patlama ihtimalini önemli oranda azaltmış olursunuz. Tesisatı zayıf olan bazı konutlarda, sürekli su borusunun patlaması ile su kaçağı oluşur. Bu durumun önüne geçmek istiyorsak, kesinlikle basınç düşürücü taktırmak gerekir. Aynı sorun evde suyla çalışan kombi, termosifon, rezervuarlar ve çamaşır bulaşık makineleri içinde geçerlidir. Basınç fazla gelirse çeşitli patlamalar, sızdırmalar ve arızalar yaşanır. Ancak basınç düşürücü vana olursa, limitleri zorlamadan makinelerin çalışmasına olanak sağlanacaktır.
Basınç düşürücü vana fiyatları markasına göre değişiklik göstermektedir. Manometreli basınç düşürücü vana fiyatı da aynı şekilde markasıyla ilintilidir. Bazen su basıncının yüksek olduğu bölgelerde bina girişine basınç düşürücü vana taktırarak binadaki tüm dairelerin su basıncı kontrol altına alınmaktadır. Ancak bina girişine takılan basınç düşürücü vanalar tüm binadaki suyun basıncını kontrol etse de tüm daireler aynı basıncı uygulayamamaktadır. Bu nedenle en alt kattaki dairenin su basıncıyla en üst kattaki dairenin basıncı aynı olmaz. Bu yüzden her dairenin kendine özel basınç düşürücü taktırması gerekmektedir. Herkes kendi su saatine basınç düşürücü taktırırsa, basınçtan dolayı ortaya çıkacak şikayetlerin önüne geçilmiş olur. Anadolu Tesisat basınç düşürücü montajı yapmaktadır. Basınçtan dolayı su borusu patlaması yaşayan mekanlarda su kaçağı tespiti yapıldıktan ve arıza giderildikten sonra suyun basıncını düşüren vana takılmasını öneriyoruz.
Timur
Merhaba.Apt girişine sayaçtan hemen sonraya Kalde 3/4 basınç düşürücü taktırdım.2.katta yız. Musluklarda su azaldı,bu yuzden alyanla bir miktar çevirdim ayar kısmını.Kapattım ve yukarı çıktım. 20 dk sonra inip baktım Basınç düşürücünün alp plastik ayar yerinden ve az üstteki pasolu kısımdan hızlı damlalar şeklinde su çıkıyor ve yerde göllenme yapmış hemen .Bende alyanla tekrar eski haline getirdim ama damlama tamamen kesilmedi,fakat azaldı.Bu durumu anlayamadım,ürün arızalımı ve aşağı su akmasının sebebi nedir? Bu normal mi,bu alt alyan giriş yerinde sadece plastik bir kapak var ve conta bile yok,üst tarafta pasolu gövde ortasındada conta yok.Conta burda olmalımıydı? Conta yok diye mi kaçırıyor suyu,aydınlatırmısınız?
tesisat tamir
Merhaba Timur bey arıza basınç düşürücünden kaynaklı olabilir bununla ilgili sorularınızı kalde servisine sormanız gerekiyor.
fırat
merhaba. 17 katlı bınanın 9. katındayım. tum boru ve tesisatı ayrıntılı bır tadılatla değiştirdim. Ancak, duşta yıkanmak mümkün değil. bir sıcak bir soğuk su geliyor. 3 sanıyede bir dalgalanıyor su derecesi. bu neden oldu bilmiyorum ama bir çözüm arıyorum. Basınç düşürücü taktırarak çözüm bulabilir miyim? komşuda yıkanmaktan bıktık artık .. tesekkur ederım..
anadolu tesisat
Merhaba, büyük bir ihtimalle kombiden kaynaklanan bir sorundur. Kombi servisini çağırıp kombiye bi baktırın. Su basıncı da ne çok az ne çok fazla olsun. Su sayacının yanındaki vanayı kısarak standart bir basınca ayarlayın.
HALİL
Daireme su basınç düşürücü taktım manometreli.Evdeki sular kapalıyken manometrede su basıncı 8 bara çıkıyor,dairede çeşme açılınca 2,5-3 bara düşüyor.bu normal mi? Manometre ,musluklar kapalıyken tesistın basıncınımı gösteriyor?Bizim için musluk açıkken manometrenin gösterdiği basınç mı önemli?Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekürler.
anadolu tesisat
iyi günler halil bey su basıncı kapalıyken oluşturdugu basınc daire içerisine gelen basıncı göstermektedir musluklar acıkkken gösterilen basınc ise kullandıgınız su basıncının derecesini göstermektedir
Fatih toy
Tesisatımızın tamamında değil fakat wc\’lerde sifon kullanımı sırasında aşırı ses çıkartıyor. Basınç düşürücü vana işimize ne kadar yarar.Yada başka çözüm önerileriniz olabilir. Gün içerisinde cevap verebilir misiniz işimiz biraz acil de Şimdiden Teşekkürler
anadolu tesisat
Basınç düşürücü vana yüksek basıncı düşürüp patlamalara engel olur. Ses olayı için rezervuarın içerisindeki parçada sıkıntı olabilir. Yani bu oluşan ses rezervuarın iç takımının değişimi ile kesilebilir. Eğer kesilmezse o zaman basınç düşürücü vanayı denemelisiniz.
faysal
merhabalar. henüz üç yıllık bir binada oturuyorum. musluklar açıldığı zaman oluşan su sesi aşırı derecede rahatsız ediyor. sadece kendi evimdeki değil, üst alt ve yan komşularımın hangi musluğu kullandığını,sesin geldiği yönden tahmin edebiliyorum. uyuyan birini uyandıracak kadar çok ses çıkarıyor. vanaları kısarak sesi bir miktar azalttım ama pek faydalı olduğu söylenemez. saatlerin yanına basınç düşürücü takarak bu tesisattaki su sesini önleyebilir miyiz? değilse tavsiye edeceğiniz çözüm önerisi ne olur?(bataryaların bir kısmı mix, bir kaçtane de salmastralı. her ikisi de ses yapıyor.)
anadolu tesisat
Merhaba, daire içerisindeki muslukların herhangi birini açınca ses geliyor dediğinize göre sorun daire girişindeki vanada yada boruda olmalı. Vananın su geçen kısmı yada boru daraldıysa su geçerken ses yapar. Çözüm vanayı değiştirmek ve sorun devam ederse daralan boruyu değiştirmek olacaktır.
Turgay
Merhaba bizim evde sularimiz az akiyor,evimiz eski tesisat da eskidir,tesisatcı cagirdik su bar düşürücü suyu acinca 1 bar bile gelmiyor dedi, alyan anahtari olmadigi ayar yapamadi bunu çıkarıp takmayalim bozuk bu dedi, takmasak bi zarari olurmu?
anadolu tesisat
Eğer su basıncınız 3 – 4 barı geçmiyor ise herhangi bir sıkıntı oluşturmaz. Ancak basınç düşürücü valf i alyan anahtarı ile ayarlamayı bir deneyin. Eğer çözüm olmazsa ondan sonra yerinden sökme yoluna başvurursunuz. Herhangi bir nalburdan oraya uygun alyan anahtarı temin edebilirsiniz. Evde çeşmeyi açın ve çeşmenin başına bir kişiyi koyun sizde basınç düşürücüye alyanla saat yönüne ver tersi yönüne çevirerek suyun basıncının azalıp azalmadığını kontrol edin. Bir sonuç alamazsanız basınç düşürücüyü söktürürsünüz.
Siyaset Taşcı
Basınç düşürücü fatura üzerinde etkili olur mu? Benim evim giriş kat ve evde iki kişiyiz ayda 80 liradan az fatura gelmiyor çamaşır makinesi en fazla haftada iki gün çalışabilir bulaşık makinesi ayda bir buna rağmen fatura yüklü geliyor
anadolu tesisat
MERHABALAR BASINÇ DÜŞÜRÜCÜ CİHAZLAR DAİRE İÇERİSİNE ANA HATLARDAN GELEN BASINCLI SUYUN KONUT İÇERİSİNDE BULUNAN TESİSAT VE ISITMA CİHAZLARININ ARIZA YAPMASINI ENGELLEMEKTEDİR FATURA ÜZERİNDE MALESEF BİR ETKİSİ BULUNMAMAKTA
Mustafa
Su basınç cihazı takılı olduğu halde yine yüksek basınçlı gelmeye devam ediyor ve tesisat borulari patliyor..sorun ne olabilir? Ana boru vana-su saati -su basinc cihazi sıralamada değişiklik olması farkeder mi? Sıralama nasıl olmalı.? Tesekkurler
anadolu tesisat
İyi günler Mustafa Bey. Sıralamanızda herhangi bir yanlışlık yok efendim. Ama takılan basınç saati bozuk olabilir. Bazen nadirde olsa böyle bir problem ortaya çıkabiliyor. Çünkü basınç düşürücü çalışsa böyle bir şey devam etmez. Sürekli tesisatta patlama yaşamazsınız efendim. Basınç düşürücüyü değiştirin ve öyle deneyin. Probleminiz çözülecektir. Ya da basınç düşürücüyü yeterli seviyeye düşürmediğiniz için böyle bir sorunla karşı karşıya kalıyor olabilirsiniz. Bunun dışında zaten pekte bir ihtimal kalmıyor. Hala patlamaya devam ediyorsa tesisatınız bitmiş ddemektir ve komple değişim gerekmektedir.
unsal
Manometreli basınç düşürücü vana (eca) montaj dahil fiyat verir misiniz ? Birde hangi modeli takıyorsunuz ?
Istanbul bahcelıevler de oturuyorum
anadolu tesisat
Fiyat ve marka bilgilerini merkezimizi arayarak öğrenebilirsiniz. Çünkü marka isteğine göre fiyat değişir bu bilgileri buradan paylaşamıyoruz.
imrar
Basınç dusurucuyu zemin kata takip 4 bar a ayarladık. Ama dairemiz zemin dahil 3 . katta . Basinc sanki az gibi dusdayken mutfak muslugu acilirsa azaliyor. Daire 3 kat olunca acaba 4.5 yada 5 e mi ayarlamak gerekiyor.
Şimdiden teşekkür ederim
anadolu tesisat
Basınç düşürücü vanayı her daire için ayrı ayrı takmak gerekiyor. Şu an sizin yaptığınız uygulama yanlış. Çünkü eğer basıncı yükseltirseniz o zamanda giriş kattaki komşunuza çok basnçlı su gider. Bu nedenle her daire kendi su sayacının yanına basınç düşürücü taktırmalı.
Alaaddin
Soruyu anlamamışınız şebeke su saati zeminde girişteymiş kullanılan su 3 katta Bu şekilde basıncı nasıl ayarlanmalı benimde merak ettiğim buydu aslında soru çok iyi denk gelmiş
anadolu tesisat
Buradan konuya açıklık getiremeyeceğiz anlaşılan, çok zorlamayalım isterseniz ofisimizi arayın yardımcı olalım.